W dniach 27-28 sierpnia miały miejsce zajęcia związane z Rajdem pt. ,,Osobliwości Królowej Cergowej’’. W pierwszy dzień młodzież szkolna wzięła udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jasionki. Uczestnicy zajęć poznali tajniki wytwarzania produktów z mleka w sposób tradycyjny. Mogli między innymi własnoręcznie wyrobić masło oraz poznać skomplikowany proces wytwarzania twarogu. Dzieci miały okazję przyrządzić popularne i smaczne potrawy z masła i sera. Oczywiście były to pierogi oraz sernik wiedeński. Obydwa specjały znalazły się potem na stole.
Następnie młodzież zwiedziła Duklę i jej najbliższe okolice za pomocą gogli VR udostępnionych przez pracowników Informacji Turystycznej w Dukli.Dużą frajdą dla wszystkich był udział w warsztatach tanecznych. Dzieci pod czujnym okiem instruktorek uczyły się naszych tańców narodowych.Po bogatym i pełnym wrażeń dniu młodzież udała się na kolację i nocleg do naszej szkoły.
W drugim dniu uczestnicy wyruszyli na pieszy rajd na górę Cergową. Trasa prowadziła przez ścieżkę przyrodniczą Rezerwatu Tysiąclecia do Złotej Studzienki, poprzez szczyt góry i rzadkie w Beskidzie Niskim jaskinie. Zmęczeni, ale szczęśliwi mieli okazję odpocząć przy ognisku zorganizowanym przy naszej szkole.
DZIĘKUJEMY wszystkim Partnerom i Współorganizatorom projektu za możliwość udziału w tak wspaniałym przedsięwzięciu.
Małgorzata Kowalewska
You must be logged in to post a comment.